HTML

Csodás kis életem újabb szuper kalandja :)

Felfedezni, átélni, megérteni, másképp látni, mosolyogni, ismerkedni, tanulni, fejlődni, pihenni, beszélgetni, dolgozni, úszni, megnézni, átlátni, élni... :)

Friss topikok

2012.08.19. 13:59 'Or

Ramadan, Iftar és Suhoor

Némi info a wikipedia-ról:

Perzsa kiejtés alapján ramazán az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek.

Az arab eredetű „ramida” szóból származik, amely szárazságot, hőséget jelent. Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamednek akaratát. A hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.

A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző, sabán hónap végén nagyhitű, megbízható emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. Ugyanezt az eljárást követik a böjti hónap végén is. Egy-egy felhős éjszaka vagy éles szemű muzulmán így akár napokkal is meghosszabbíthatja vagy megrövidítheti a böjtöt.

És némi info a személyes élményekből:

Senki, de senki nem tudja pontosan, hogy mikor is kezdődik a Ramadan, de az egész iroda az egész héten erről beszél... :) 

Ránk nézve a Ramadan azt jelenti, hogy 2 órával kevesebbet fogunk dolgozni... Ugye mondtam már, hogy eddig sem dolgoztuk magunkat halálra... ;)
Ezenkívül a Ramadan, ugye böjtöt jelent, ami azt jelenti, hogy napkeltétől-napnyugtáig nyilvános helyen nem lehet enni, inni, cigizni... Kb. semmit sem... Nálunk az irodában is van két lány, aki böjtölni fog, ezért nem lehet majd enni az irodában (csak a kis tárgyalókban), inni azért lehet bent, azt mondták, hogy az nem zavarja őket. 

Azért Ramadan ideje alatt beszélgettem több emberrel, akik böjtölnek, és megkérdeztem, hogy miért is csinálják, mert még a kajálást csak-csak megértem, de hogy nem lehet egész nap inni, a több, mint 40 fokban, az egy kicsit durván hangzik...
Mindenki azt válaszolta, hogy azért böjtölnek, mert ilyenkor átérzik azoknak a szegényeknek a sorsát, akik nem tudnak enni, inni. Ez mind nagyon szépen hangzik...

Nekem csak egy kérdőjelem van ebben a dologban...

Amikor eljön az este 7 óra, lemegy a nap, akkor jön az Iftar, az első étkezés, ahol azért bepótolják az egész napos böjtölést... Majd, hogy kibírják a következő napi böjtölést, hajnal 3-tól napfelkeltéig következik a Suhoor, azaz a több órás reggeli... 

Úgyhogy az én kérdőjelem az, hogy vajon a nagyon szegények is nekiállnak este 7-től hajnal 4-ig enni???

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://aventure-extraordinare.blog.hu/api/trackback/id/tr674719982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása